wdg logo symbol

Oschyssta genvägar — visste du att det här faktiskt är fusk?

Sept. 11, 2018

fuskar

Akta dig. Konsten att fuska på golfbanan förekommer oftare än vad du kan tro. Det finns mängder av möjliga sätt att lura sin motståndare för att skaffa sig fördelar. Ofta med flit, men också många gånger omedvetet. Det är faktiskt många enkla fusk den allmänne golfaren inte känner till. Vi har nominerat de allra vanligaste.

Markera närmare hål än ursprungsplatsen — Det är lätt hänt att ”slinta lite” när man sätter ner markeringsknappen. Både för att skaffa sig fördel genom att komma närmare hål eller ge sig själv en enklare puttlinje.

Alltid ha en boll i fickan som plötsligt försvinner så fort personen är utanför banan och letar efter sin boll — Alla golfspelare slår bort sin boll lite då och då. Men långtifrån alla hittar den. Vissa tar då tillfället i akt att smyga fram en boll från fickan och så fort du tittar bort ligger den plötsligt på marken.

Meddela markören ett bättre resultat än det verkliga resultatet — Så gott som alla har varit med om att motståndaren sagt en lägre store än vad som egentligen var fallet. Oavsett om det är medvetet eller inte är det viktigt att rätt ska vara rätt. Annars blir det lätt att börja rucka lite på siffrorna för att få fler poäng i Scorekortet.

Förbättra bollpositionen ute på banan utan att droppa — Att flytta sin boll några centimeter kan ge enorma fördelar. Därför låter många inte slumpen i en regelrätt dropp avgöra utfallet. Istället lägger de helt enkelt bollen där det är mest fördelaktigt att ligga.

Grunda klubban i vattenhinder och i bunker — Enligt golfens regler är det strikt förbjudet att sätta ned klubban i något av dessa hinder. Detta hindrar långtifrån alla från att känna lite på underlaget på ett otillåtet sätt före sitt slag.

Droppa närmare hål — Droppreglerna är det förvånansvärt många som faktiskt inte har koll på. Eller i alla fall säger det i alla fall. Att medvetet ge sig själv en fördel genom att droppa sin boll på ett mer fördelaktigt ställe är därför lätt att komma undan med.

Ta bort gräs för att förbättra bollens läge — Gräs eller andra störningsmoment på bollen är ingen höjdare. Vissa låter sig dock inte påverkas och kan gå så långt från att hugga bort flera kvadratmeter gräs för att kunna slå till sin boll på bästa sätt. Något som verkligen inte är tillåtet.

Mer än 14 klubbor i bagen — Maxantal i bagen under en tävling. Något som många väljer att bortse ifrån. Då ska det bli pliktslag.

Inte sänka sig på rundor med över 36 poäng — Fusket tar inte slut när rundan är över, utan kan även fortsätta på hemmaplan. Många tycker att det är fusk att inte höja sitt handikapp. Faktum är dock att det är ännu värre att inte sänka sig. Då skaffar man sig fördelar i form av extra slag på tävling istället för tvärtom.

Har du lärt dig något nytt? Eller har du någon fuskande polare som skulle behöva läsa det här?

Tillbaka till nyheter