wdg logo symbol

Golfarens hysteriskt roliga gloslista — ett måste att kunna på företagsgolfen

April 13, 2018

Det finns gott om härliga termer att använda under en golfrunda. Här har vi plockat ut tjugo stycken fantastiska golftermer varje golfare bör ha i sitt vokabulär.

Guttaperkaboll — Ett klassiskt ord som levt kvar ända sedan 1800-talet, just tack vare sin fyndiga klang. Guttaperka är ett gummiliknande material som tillverkades av latex. Om din medspelare klagar på bollen kan du föreslå att personen ska testa att spela med en guttaperka istället 😉

Tourbite — När en spelare får ordentlig backspinn på bollen, precis som proffsen ofta får ute på de stora tourerna. Backspinn innebär givetvis att bollen spinner tillbaka mot dig som spelare efter att den har träffat marken. Ett häftigt slag som alla golfare drömmer om.

Mask — När det ligger någonting mellan golfboll och hål som försvårar färdvägen mot målet. Ett hinder som exempelvis ett träd som måste slås över, på sidan om eller från (åt fel håll i spelriktningen) för att kunna nå fram till hål. Se till att akta dig från att ligga mask. Det är ingen höjdare.

Socket — Det finns gott om slag som verkligen bör undvikas på en golfbana. Det kanske värsta av dem alla är en socket då bollen träffar skaftet på klubban och går 90 grader åt fel håll. Börjar man slå sockets så är detta ett svårt virus att bli av med så då är det bara att kontakta din lokala Doktor Pro direkt.

Brassie — Beteckningen på en trätvåa. En klubba som väldigt sällan finns i bagen och därför få känner till. Har du någon gång testat att slå med en brassie är du antingen en erfaren golfare eller en komplett nybörjare om du råkat få för dig att det är ett bra alternativ 😉

Fore — Alla golfares stora skräck. Att behöva skrika åt andra människor att ducka för ett slag som förmodligen är totalt misslyckat. Ett ord dessvärre alla spelare kommer få användning av förr eller senare. OBS: En gyllene regel är att hellre ropa en gång för mycket än en gång för lite.

Skav — När ett slag går riktigt snett. Det är då du kan skrika ”Bra skav” om du spelar med en polare eller ”Fore” för att hjälpa dina medspelare 😉

Crisp — Har du sönder din putter eller glömmer den hemma finns en lösning. Du kan nämligen slå en crisp, vilket betyder putta med en annan klubba. Inte det lättaste men det är värt ett försök om inga bättre alternativ finns.

Torv — När en spelare slår upp en grästorv med klubban. Det är lätt att ta i så mycket att man får med sig halva gräsmattan och tvingas laga banan innan det är dags att ”harva” på igen.

Megaduff — När torven flyger längre än golfbollen. Tro det eller ej, det är faktiskt vanligare än man tror.

Skugga — När en medspelare stör en putt med sin skugga. Kan vara både genom att den mörklägger bollen eller linjen dit bollen är tänkt att rulla för att slutligen nå hålet. Ett klassiskt misstag bland orutinerade och ouppmärksamma golfare.

Floridaboll — En boll som fiskats upp i ett vattenhinder och säljs begagnat. Invånarna i Florida var först med att implementera denna smarta lösning och fick sota för det genom att bli relaterade till gamla använda bollar. Har man tur kan man fylla bagen under rundan med en och annan Floridaboll som kompensation för alla bollar man själv matat vattenhinder med genom åren.

Gimmie — När bollen är så pass nära hål att du får den av dina medspelare utan att behöva slå bollen i koppen. Alla golfares dröm att slippa dessa korta puttar som dessutom snabba på speltempot. Men akta dig för att kräva för mycket. Det kan lätt leda till dålig stämning.

Topp — När en spelare träffar för högt upp på bollen och den får en lägre bollbana än vad som borde vara fallet. Ett slag man helst av allt vill undvika men tyvärr är väldigt vanligt, särskilt för ovana eller ej uppvärmda golfare.

Sorkdödare — När en spelare toppar bollen så mycket att den knappt lämnar markytan, utan rullar eller småstudsar fram. Då får alla sorkar och andra djur som lever på banan ducka för att ha livet i behåll.

Råpluggad — Boll som ligger så djupt begraven under någonting att det inte ens är någon idé att slå den. Man får helt enkelt glädjas sig åt att bollen hittats, gräva fram den, offra ett slag och kämpa vidare.

Sky — Slaget som går högre än det går långt. Lämnar nio av tio gånger ett märke ovanpå din driver som ett olustigt minne. Polera eller köp ny utrusning om du har detta signaturmärke samt pegga lägre, är heta tips.

Stans — Hur fötterna är placerade i relation till bollen när man ska slå. Det är otroligt viktigt med en bra stans och bollplacering för att bli en framgångsrik golfare.

Punch — När golfbollen placeras längre bak i stansen för att golfslaget ska få en lägre bollbana. Bollen ska alltså snarare ligga vid den bakre foten än mittemellan fötterna. Ett slag som kräver mycket träning eller enormt mycket tur.

Mulligan — När medspelarna är så schyssta att du får slå ett andra slag från tee utan att få plikta (ge bort ett slag). Det är lätt att fuska med reglerna så akta dig för spelare som gång på gång slår nya slag och hävdar att det är en mulligan. Kan även kallas för liten hink på första tee.

Pilsnerboll — När ett slag blir så misslyckat att personen måste bjuda sina medspelare på öl. Sedan lång tid tillbaka har även en provisorisk boll benämns som en pilsnerboll. Givetvis ett favorituttryck för törstiga golfare 😉

WDG — För dig som älskar golf och siktar mot nya affärer

Som du märker finns det gott om underhållande termer att roa sig med på golfbanan. Är du redo att använda dem tillsammans med dina kollegor? Kontakta oss på WDG och boka in ett hysteriskt roligt event på golfbanan!

Pluggad

Tillbaka till nyheter